Britse keuken, zoals fish and chips en Yorkshire pudding

De Britse keuken staat bekend om zijn hartige gerechten en comfort food. Hoewel de Britse keuken niet altijd de meest verfijnde keuken is, zijn er wel een aantal gerechten die wereldwijd bekend zijn geworden. In dit artikel zullen we twee van deze gerechten bespreken: fish and chips en Yorkshire pudding.

Fish and chips

Fish and chips is een van de meest iconische gerechten uit de Britse keuken. Het gerecht bestaat uit gefrituurde vis en frietjes, geserveerd met erwtenpuree en tartaarsaus. Het gerecht is ontstaan in de 19e eeuw en werd al snel populair onder de arbeidersklasse in Engeland.

De vis die gebruikt wordt voor fish and chips is meestal kabeljauw, schelvis of heek. De vis wordt eerst gepaneerd in bloem en vervolgens gefrituurd in olie. De frietjes worden ook gefrituurd in olie en zijn meestal dikker dan de frietjes die we in Nederland gewend zijn. De erwtenpuree wordt gemaakt van gedroogde erwten die eerst geweekt worden en vervolgens gekookt en gepureerd worden. De tartaarsaus wordt gemaakt van mayonaise, augurken, kappertjes en kruiden.

Hoewel fish and chips een eenvoudig gerecht lijkt, is het toch lastig om het perfect te bereiden. De vis moet knapperig zijn aan de buitenkant en zacht en sappig aan de binnenkant. De frietjes moeten goudbruin en knapperig zijn, maar niet te hard. Als het gerecht goed bereid is, is het een heerlijke maaltijd die perfect past bij een koud biertje.

Yorkshire pudding

Yorkshire pudding is een hartig gerecht dat traditioneel geserveerd wordt bij een zondagsdiner in Engeland. Het gerecht bestaat uit een luchtige, gebakken pudding gemaakt van bloem, eieren en melk. Yorkshire pudding wordt meestal geserveerd met geroosterd vlees, groenten en jus.

De oorsprong van Yorkshire pudding is niet helemaal duidelijk, maar het gerecht wordt al sinds de 18e eeuw gegeten in Engeland. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van het vet dat vrijkwam bij het roosteren van vlees. Het vet werd in een bakvorm gegoten en vervolgens werd het beslag eroverheen gegoten. De pudding werd gebakken in de oven en geserveerd als bijgerecht bij het vlees.

Yorkshire pudding is een eenvoudig gerecht om te maken, maar het vergt wel wat oefening om de perfecte pudding te bakken. Het beslag moet luchtig zijn en de pudding moet mooi rijzen in de oven. Het gerecht wordt meestal geserveerd met jus, die gemaakt wordt van het vet dat vrijkomt bij het roosteren van het vlees.

Conclusie

Fish and chips en Yorkshire pudding zijn twee iconische gerechten uit de Britse keuken. Hoewel de Britse keuken niet altijd de meest verfijnde keuken is, zijn deze gerechten wereldwijd bekend geworden vanwege hun eenvoud en smaak. Als je ooit in Engeland bent, moet je zeker deze gerechten proberen en ervaren waarom ze zo populair zijn geworden.

Plaats een reactie