De Big Ben

De Big Ben

De Big Ben is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Londen en een van de meest herkenbare klokkentorens ter wereld. Het is een symbool van de Britse geschiedenis en cultuur en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Geschiedenis

De Big Ben is eigenlijk de bijnaam van de klok in de klokkentoren van het Palace of Westminster, dat ook wel bekend staat als de Houses of Parliament. De toren zelf heet de Elizabeth Tower, vernoemd naar koningin Elizabeth II. De bouw van de toren begon in 1843 en werd voltooid in 1859. De klok werd in 1858 gegoten en geïnstalleerd in de toren.

De naam “Big Ben” komt eigenlijk van de bijnaam van de man die verantwoordelijk was voor de installatie van de klok, Sir Benjamin Hall. De klok zelf is een meesterwerk van techniek en precisie, met een diameter van 7 meter en een gewicht van meer dan 13 ton. Het uurwerk is zo nauwkeurig dat het slechts enkele seconden per dag afwijkt.

Betekenis

De Big Ben heeft een belangrijke symbolische betekenis voor de Britten. Het is een symbool van de Britse geschiedenis en cultuur, en wordt vaak geassocieerd met de Britse politiek en democratie. De klok heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Londen en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok bijvoorbeeld gebruikt als signaal voor de luchtbescherming.

De Big Ben is ook een belangrijke toeristische attractie. Jaarlijks trekken miljoenen bezoekers naar Londen om de klokkentoren te bekijken en te luisteren naar het geluid van de klok. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Londen en een populaire achtergrond voor selfies en groepsfoto’s.

Trivia

Wist je dat de Big Ben eigenlijk niet de naam is van de klokkentoren, maar van de klok zelf? En dat de klok eigenlijk officieel de Great Bell of Westminster heet? De toren zelf heet de Elizabeth Tower, vernoemd naar koningin Elizabeth II.

De Big Ben is ook bekend om zijn beroemde bongs, die elk uur te horen zijn. De klok slaat elk uur vier keer, en elk kwartier slaat hij eenmaal. De bongs zijn zo luid dat ze op een afstand van meer dan 10 kilometer te horen zijn.

De Big Ben heeft ook een aantal bijnamen, waaronder de “Tower of London” en de “Clock Tower”.

Bezoek de Big Ben

Als je Londen bezoekt, mag een bezoek aan de Big Ben niet ontbreken. Je kunt de klokkentoren niet beklimmen, maar je kunt wel een rondleiding krijgen door het Palace of Westminster en de Houses of Parliament. Tijdens de rondleiding krijg je ook de kans om de klok van dichtbij te bekijken en te luisteren naar het geluid van de bongs.

Als je geen tijd hebt voor een rondleiding, kun je ook gewoon langs de klokkentoren lopen en genieten van het uitzicht. De Big Ben is het best te zien vanaf de andere kant van de rivier de Theems, waar je een prachtig uitzicht hebt op de klokkentoren en de skyline van Londen.

Conclusie

De Big Ben is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Londen en een belangrijk symbool van de Britse geschiedenis en cultuur. Het is een meesterwerk van techniek en precisie en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur of gewoon op zoek bent naar een prachtig uitzicht, de Big Ben is zeker een bezoek waard.

Plaats een reactie