De Stratford-upon-Avon

Stratford-upon-Avon is een stad in het Engelse graafschap Warwickshire. Het is vooral bekend als de geboorteplaats van William Shakespeare, een van de grootste schrijvers uit de Engelse literatuurgeschiedenis. De stad trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Shakespeare en zijn tijdgenoten.

Geschiedenis

Stratford-upon-Avon werd gesticht in de middeleeuwen en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum dankzij de rivier de Avon die door de stad stroomt. In de 16e eeuw was de stad een bloeiend centrum van handel en cultuur, en het was in deze tijd dat William Shakespeare werd geboren.

Shakespeare werd geboren in 1564 in een huis aan Henley Street, dat nu bekend staat als het Shakespeare Birthplace. Zijn vader was een handschoenmaker en zijn moeder was de dochter van een welgestelde boer. Shakespeare ging naar de lokale school en trouwde op jonge leeftijd met Anne Hathaway. Hij verhuisde later naar Londen, waar hij als acteur en schrijver werkte en beroemd werd om zijn toneelstukken.

Na de dood van Shakespeare in 1616 werd zijn huis in Stratford-upon-Avon een bedevaartsoord voor zijn fans. In de 18e en 19e eeuw werd de stad steeds populairder als toeristische bestemming en werden er verschillende monumenten en musea opgericht ter ere van Shakespeare en zijn tijdgenoten.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid van Stratford-upon-Avon is het Shakespeare Birthplace, waar bezoekers het huis kunnen bekijken waar Shakespeare werd geboren en opgroeide. Het huis is ingericht met meubels en voorwerpen uit de tijd van Shakespeare en er zijn verschillende tentoonstellingen over zijn leven en werk.

Een andere populaire attractie is het Royal Shakespeare Theatre, dat in 1932 werd geopend en sindsdien een van de belangrijkste theaters van het Verenigd Koninkrijk is geworden. Het theater biedt het hele jaar door voorstellingen van Shakespeare’s toneelstukken en andere klassieke werken.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder meer het Anne Hathaway’s Cottage, het huis waar Shakespeare’s vrouw opgroeide, en de Holy Trinity Church, waar Shakespeare is begraven. Er zijn ook verschillende musea en galerieën die zich richten op de geschiedenis en cultuur van de stad en de regio.

Evenementen

Stratford-upon-Avon organiseert het hele jaar door verschillende evenementen en festivals. Het belangrijkste evenement is het jaarlijkse Shakespeare Festival, dat in april begint en duurt tot september. Tijdens het festival worden er verschillende voorstellingen van Shakespeare’s toneelstukken opgevoerd in het Royal Shakespeare Theatre en andere locaties in de stad.

Andere evenementen zijn onder meer het Stratford-upon-Avon Food Festival, dat in september plaatsvindt en waar lokale producenten hun producten presenteren, en het Stratford-upon-Avon River Festival, dat in juli wordt gehouden en waar verschillende activiteiten op en rond de rivier de Avon worden georganiseerd.

Omgeving

Stratford-upon-Avon ligt in een prachtige omgeving met veel groen en water. De stad ligt aan de rivier de Avon en er zijn verschillende parken en tuinen in de buurt, waaronder het prachtige Charlecote Park, dat op slechts een paar kilometer afstand ligt.

Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder meer Warwick Castle, een middeleeuws kasteel dat op slechts 15 minuten rijden van Stratford-upon-Avon ligt, en de Cotswolds, een prachtig gebied met pittoreske dorpjes en glooiende heuvels.

Conclusie

Stratford-upon-Avon is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is vooral bekend als de geboorteplaats van William Shakespeare en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. De stad heeft veel te bieden, van de prachtige bezienswaardigheden en evenementen tot de mooie omgeving met veel groen en water. Een bezoek aan Stratford-upon-Avon is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van Engeland.

Plaats een reactie