De York Minster

De York Minster is een van de meest indrukwekkende kathedralen van Engeland. Het is gelegen in de stad York, in het noorden van Engeland. De kathedraal is een van de grootste gotische gebouwen van Europa en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 7e eeuw.

Geschiedenis

De York Minster werd oorspronkelijk gebouwd in de 7e eeuw als een houten kerk. In de 8e eeuw werd deze vervangen door een stenen kerk, die op zijn beurt weer werd vervangen door een grotere kerk in de 11e eeuw. Deze kerk werd in de 12e eeuw vervangen door de huidige kathedraal.

De bouw van de York Minster duurde meer dan 250 jaar. Het grootste deel van de kathedraal werd gebouwd tussen 1220 en 1472. De kathedraal heeft verschillende architectonische stijlen, waaronder gotisch en romaanse stijlen. De kathedraal heeft ook verschillende restauraties ondergaan, waaronder een grote restauratie in de 19e eeuw.

Architectuur

De York Minster is een van de grootste gotische gebouwen van Europa. Het heeft een lengte van 160 meter en een hoogte van 72 meter. De kathedraal heeft een indrukwekkende gevel met drie torens. De middelste toren is de hoogste en heeft een hoogte van 72 meter. De toren is bekend als de “Great Central Tower” en biedt een prachtig uitzicht over de stad York.

De kathedraal heeft ook een aantal indrukwekkende glas-in-loodramen. Het grootste raam is het “Great East Window”, dat dateert uit de 15e eeuw. Het raam is 23 meter hoog en 10 meter breed en bevat meer dan 100 afbeeldingen van bijbelse figuren en heiligen.

Bezienswaardigheden

De York Minster heeft veel bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is het “Chapter House”. Dit is een ronde kamer met een prachtig gewelfd plafond. Het Chapter House dateert uit de 13e eeuw en werd gebruikt als vergaderruimte voor de kathedraal.

Een andere bezienswaardigheid is de “Undercroft”. Dit is een kelder onder de kathedraal die werd gebruikt als opslagruimte. Tegenwoordig is de Undercroft omgebouwd tot een museum waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van de kathedraal.

De kathedraal heeft ook een aantal kapellen die het bezoeken waard zijn. Een van de meest indrukwekkende kapellen is de “Lady Chapel”. Deze kapel dateert uit de 14e eeuw en heeft een prachtig gewelfd plafond en indrukwekkende glas-in-loodramen.

Evenementen

De York Minster organiseert regelmatig evenementen, waaronder concerten en tentoonstellingen. Een van de meest populaire evenementen is de “York Mystery Plays”. Dit is een middeleeuws toneelstuk dat wordt opgevoerd in de kathedraal. Het toneelstuk vertelt het verhaal van de bijbelse schepping tot de dag des oordeels.

De kathedraal organiseert ook regelmatig concerten. Een van de meest populaire concerten is het “York Early Music Festival”. Dit festival vindt elk jaar plaats in juli en biedt een scala aan klassieke muziekoptredens.

Praktische informatie

De York Minster is dagelijks geopend voor bezoekers. De openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen. De toegangsprijs voor volwassenen is £ 12,50 en voor kinderen £ 6,00. Er zijn ook familietickets beschikbaar.

De kathedraal is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende buslijnen die stoppen bij de kathedraal. Er is ook een treinstation in York, dat op ongeveer 20 minuten lopen van de kathedraal ligt.

Conclusie

De York Minster is een van de meest indrukwekkende kathedralen van Engeland. Het is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 7e eeuw. De kathedraal heeft veel bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn, waaronder de Chapter House en de Lady Chapel. De York Minster organiseert ook regelmatig evenementen, waaronder concerten en tentoonstellingen. Als je in York bent, mag je de York Minster zeker niet missen!

Plaats een reactie