Een bezoek aan de Blarney Stone in Cork

Een bezoek aan de Blarney Stone in Cork

De Blarney Stone is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Ierland. Gelegen in het graafschap Cork, trekt deze oude steen jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Maar wat maakt deze steen zo speciaal en waarom zou je hem moeten bezoeken? In dit artikel nemen we je mee op een reis naar de Blarney Stone en ontdekken we de geschiedenis en betekenis achter deze beroemde attractie.

De geschiedenis van de Blarney Stone

De Blarney Stone is een blok van kalksteen dat zich bevindt in de Blarney Castle in County Cork, Ierland. De steen is ongeveer 18 inch lang en 14 inch breed en bevindt zich op de top van de kasteeltoren, ongeveer 85 voet boven de grond. De oorsprong van de steen is onduidelijk, maar er zijn verschillende legendes en verhalen die de geschiedenis ervan verklaren.

Een van de meest populaire verhalen over de Blarney Stone gaat terug tot de middeleeuwen. Volgens de legende bezocht de koningin van Engeland, Elizabeth I, het kasteel van Blarney in de late 16e eeuw. De eigenaar van het kasteel, Cormac Teige McCarthy, wilde de koningin niet beledigen, maar hij wilde ook niet zijn loyaliteit aan haar uitspreken. Dus vertelde hij haar dat hij de gave van welsprekendheid had, maar dat hij het niet kon uiten vanwege zijn verlegenheid. Elizabeth I was geïntrigeerd en vroeg McCarthy om zijn gave te bewijzen. Hij bracht haar naar de top van de kasteeltoren en liet haar de Blarney Stone kussen. Volgens de legende gaf de steen McCarthy de gave van welsprekendheid en kon hij de koningin overtuigen van zijn loyaliteit zonder zijn woorden te gebruiken.

Een andere legende over de Blarney Stone gaat terug tot de tijd van de Kelten. Volgens deze legende was de steen oorspronkelijk een heilige steen die door de Kelten werd gebruikt om hun goden te eren. Toen de christenen Ierland binnenvielen, werd de steen verplaatst naar de Blarney Castle om te voorkomen dat deze in handen zou vallen van de indringers. Sindsdien wordt de steen beschouwd als een symbool van Ierse cultuur en erfgoed.

Hoe de Blarney Stone te bezoeken

Als je de Blarney Stone wilt bezoeken, moet je naar de Blarney Castle in County Cork gaan. Het kasteel is geopend voor bezoekers van maart tot oktober en biedt rondleidingen door het kasteel en de tuinen. Om de Blarney Stone te kussen, moet je naar de top van de kasteeltoren klimmen en over de rand van de toren leunen terwijl je de steen kust. Het is een uitdagende taak en vereist enige moed en behendigheid, maar het is de moeite waard voor degenen die de legende geloven.

Naast de Blarney Stone biedt het kasteel ook andere attracties, zoals de tuinen en het kasteelmuseum. De tuinen zijn uitgestrekt en bieden een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Het kasteelmuseum biedt een kijkje in de geschiedenis van het kasteel en de omgeving.

De betekenis van de Blarney Stone

De Blarney Stone heeft verschillende betekenissen voor verschillende mensen. Voor sommigen is het een symbool van Ierse cultuur en erfgoed, terwijl anderen het beschouwen als een bron van geluk en voorspoed. Voor veel mensen is het kussen van de steen een ritueel dat geluk en succes brengt.

De legende van de Blarney Stone heeft ook een diepere betekenis. Het verhaal van Cormac Teige McCarthy en Elizabeth I laat zien hoe welsprekendheid en overtuigingskracht belangrijke eigenschappen zijn in de politiek en het bedrijfsleven. Het kussen van de Blarney Stone wordt vaak gezien als een manier om deze eigenschappen te verkrijgen en te verbeteren.

Conclusie

De Blarney Stone is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Ierland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. De geschiedenis en betekenis van de steen zijn fascinerend en bieden een kijkje in de Ierse cultuur en erfgoed. Of je nu gelooft in de legende van de Blarney Stone of niet, een bezoek aan de Blarney Castle is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je reis naar Ierland.

Plaats een reactie