Het Globe Theatre in Londen

Het Globe Theatre in Londen

Het Globe Theatre is een beroemd theater in Londen dat vooral bekend is vanwege de vele toneelstukken van William Shakespeare die er werden opgevoerd. Het theater werd gebouwd in 1599 en was destijds een van de grootste theaters in Londen. Het Globe Theatre heeft een rijke geschiedenis en is nog steeds een populaire toeristische attractie in Londen.

Geschiedenis van het Globe Theatre

Het Globe Theatre werd gebouwd in 1599 door de acteursgroep Lord Chamberlain’s Men, waar William Shakespeare deel van uitmaakte. Het theater was gelegen aan de zuidoever van de Theems en had een capaciteit van ongeveer 3000 toeschouwers. Het Globe Theatre was een openluchttheater en had geen dak, waardoor de voorstellingen alleen bij goed weer konden plaatsvinden.

In 1613 werd het Globe Theatre verwoest door een brand tijdens een voorstelling van Henry VIII. Het theater werd herbouwd en opnieuw geopend in 1614. In 1642 werden alle theaters in Engeland gesloten vanwege de Engelse Burgeroorlog en het Globe Theatre werd afgebroken in 1644.

In 1997 werd het Globe Theatre herbouwd op de oorspronkelijke locatie aan de zuidoever van de Theems. De herbouwde versie van het theater is zo nauwkeurig mogelijk gereconstrueerd op basis van historische documenten en tekeningen. Het nieuwe Globe Theatre heeft een capaciteit van ongeveer 1400 toeschouwers en is nog steeds een openluchttheater zonder dak.

Architectuur van het Globe Theatre

Het Globe Theatre was destijds een van de grootste theaters in Londen en had een capaciteit van ongeveer 3000 toeschouwers. Het theater was gebouwd in een ronde vorm en had drie verdiepingen met galerijen waar toeschouwers konden zitten. Het podium was gelegen in het midden van het theater en was omringd door een openluchtgracht waarin acteurs konden zwemmen of varen tijdens de voorstellingen.

Het nieuwe Globe Theatre is zo nauwkeurig mogelijk gereconstrueerd op basis van historische documenten en tekeningen. Het theater heeft een capaciteit van ongeveer 1400 toeschouwers en is nog steeds een openluchttheater zonder dak. Het podium is gelegen in het midden van het theater en is omringd door een openluchtgracht. De galerijen zijn verdeeld over drie verdiepingen en bieden plaats aan toeschouwers die kunnen zitten op houten banken.

William Shakespeare en het Globe Theatre

William Shakespeare was een van de bekendste toneelschrijvers uit de Engelse geschiedenis en schreef vele toneelstukken die werden opgevoerd in het Globe Theatre. Shakespeare was lid van de acteursgroep Lord Chamberlain’s Men, die het Globe Theatre had gebouwd. Shakespeare schreef vele beroemde toneelstukken, waaronder Romeo en Julia, Hamlet, Macbeth en Othello.

De toneelstukken van Shakespeare werden opgevoerd in het Globe Theatre en waren zeer populair bij het publiek. De voorstellingen waren vaak uitverkocht en trokken een breed publiek, van gewone burgers tot de adel. De toneelstukken van Shakespeare worden nog steeds opgevoerd in het Globe Theatre en zijn nog steeds populair bij het publiek.

Toeristische attractie

Het Globe Theatre is nog steeds een populaire toeristische attractie in Londen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door het theater en meer te weten komen over de geschiedenis en architectuur van het Globe Theatre. Daarnaast worden er nog steeds toneelstukken opgevoerd in het theater, waaronder de toneelstukken van Shakespeare.

Het Globe Theatre is een belangrijk onderdeel van de Engelse geschiedenis en cultuur en blijft een belangrijke toeristische attractie in Londen. Het theater is een eerbetoon aan de rijke traditie van het Engelse theater en de vele beroemde toneelschrijvers en acteurs die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het theater in Engeland.

Plaats een reactie