Pembrokeshire Coast National Park

Pembrokeshire Coast National Park

Het Pembrokeshire Coast National Park is een nationaal park in het zuidwesten van Wales. Het park beslaat een oppervlakte van 629 vierkante kilometer en omvat een groot deel van de kustlijn van Pembrokeshire, evenals enkele binnenlandse gebieden.

Geschiedenis

Het Pembrokeshire Coast National Park werd opgericht in 1952 en was het tweede nationale park in het Verenigd Koninkrijk, na het Lake District National Park. Het park werd opgericht om de natuurlijke schoonheid van de kustlijn van Pembrokeshire te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

De kustlijn van Pembrokeshire is een van de meest spectaculaire in het Verenigd Koninkrijk, met kliffen die op sommige plaatsen meer dan 200 meter hoog zijn en prachtige zandstranden. Het park omvat ook enkele van de meest afgelegen en ongerepte gebieden van Wales, waaronder de Preseli Hills, een bergketen die bekend staat om zijn prehistorische monumenten en wilde dieren.

Bezienswaardigheden

Het Pembrokeshire Coast National Park heeft veel te bieden voor bezoekers, waaronder:

 • Wandelen: Het park heeft meer dan 300 kilometer aan wandelpaden, variërend van korte wandelingen tot langeafstandsroutes zoals de Pembrokeshire Coast Path, die de hele kustlijn van het park volgt.
 • Stranden: Het park heeft enkele van de mooiste stranden van het Verenigd Koninkrijk, waaronder Barafundle Bay, Broad Haven South en Whitesands Bay.
 • Wildlife: Het park is de thuisbasis van een breed scala aan wilde dieren, waaronder zeehonden, dolfijnen, otters en zeevogels zoals papegaaiduikers en jan-van-genten.
 • Prehistorische monumenten: Het park heeft een rijke geschiedenis en is de thuisbasis van vele prehistorische monumenten, waaronder de beroemde steencirkels van de Preseli Hills.

Activiteiten

Het Pembrokeshire Coast National Park biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers, waaronder:

 • Surfen: Het park heeft enkele van de beste surfstranden van het Verenigd Koninkrijk, waaronder Freshwater West en Whitesands Bay.
 • Kajakken: Het park heeft veel beschutte baaien en inhammen die perfect zijn om te kajakken.
 • Fietsen: Het park heeft veel rustige wegen en fietspaden die perfect zijn om te fietsen.
 • Klimmen: Het park heeft enkele van de beste kliffen van het Verenigd Koninkrijk om te klimmen, waaronder St. Govan’s Head en Bosherston Head.

Verblijf

Het Pembrokeshire Coast National Park heeft veel accommodatiemogelijkheden voor bezoekers, waaronder:

 • Campings: Het park heeft veel campings, variërend van eenvoudige veldcampings tot campings met alle voorzieningen.
 • Vakantieparken: Het park heeft veel vakantieparken, variërend van eenvoudige chalets tot luxe lodges.
 • Hotels: Het park heeft veel hotels, variërend van eenvoudige bed & breakfasts tot luxe hotels.

Conclusie

Het Pembrokeshire Coast National Park is een van de mooiste en meest spectaculaire nationale parken van het Verenigd Koninkrijk. Het park biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden voor bezoekers, evenals veel accommodatiemogelijkheden. Of je nu wilt wandelen, surfen, kajakken of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur, het Pembrokeshire Coast National Park heeft voor elk wat wils.

Plaats een reactie